OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Organisatiekunde
Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
Pagina 41 van 1.784 resultaten
preview
Organisatiekunde
18 november 2016
Harold Janssen
4-5 minuten leestijd
De hark in De hark voorbij staat symbool voor de managementbureaucratie. Maar de hark heeft zijn langste tijd gehad betoogt Harold Janssen. In zijn preview vertelt hij waarom.
interview
Organisatiekunde
17 november 2016
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
In zijn nieuwe boek De hark voorbij- Rijnlands denken en de menselijke maat gaat Harold Janssen, een van de oprichters van adviesbureau DeLimes, terug naar de wortels van het Rijnlands denken, organiseren en werken. Ook dankzij de bijdragen van Jaap Jan Brouwer, Jaap Peters, Jan Reedijk en Hans Uijen is het een rijk en filosofisch getint boek geworden, waarin Janssen een lans breekt voor het concept van de werkgemeenschap.
nieuws
Leiderschap
15 november 2016
Pierre Pieterse
Wouter Hart, auteur Verdraaide organisaties heeft de 2015-editie van ROA Professionele Publicatie Prijs in de wacht gesleept. De prijs werd maandag 7 november jl. uitgereikt.
preview
Algemeen management
15 november 2016
Marco Buschman
3-4 minuten leestijd
Verbindend vermogen, het vermogen in contact te zijn met jezelf en anderen, is essentieel voor het moderne leiderschap. Zeker in een wereld waarin iedereen steeds meer met elkaar verbonden is en wil samenwerken vanuit respect en vertrouwen. Nog meer dan voorheen geldt: contact komt voor contract!
interview
Algemeen management
14 november 2016
Ger Post
5-7 minuten leestijd
Elke Geraerts schreef het boek Mentaal Kapitaal dat in zekere zin kan worden beschouwd als de voorloper van haar nieuwste boek, Het nieuwe mentaal. ‘Veel van de dingen die ons stress bezorgen, doen we onszelf aan.’
column
IT-management / ICT
11 november 2016
Martin van Staveren
5-8 minuten leestijd
Big data is hot in allerlei sectoren, van de verzekeringssector, de bankensector, de industrie, de bouw en infra tot en met de gezondheidszorg. Bestaande werkprocessen gaan op de schop en nieuwe ontstaan.
recensie
interview
Non-profit
3 november 2016
Erik de Vries
6-9 minuten leestijd
Zinloze handelingen op de werkvloer, rituelen die worden uitgevoerd ‘omdat we dat hier nu eenmaal zo doen’: Organisaties blijken eraan verslaafd, concludeert Tjip de Jong in zijn boek Verslaafd aan organiseren.
nieuws
Organisatiekunde
2 november 2016
Managementboek
3-5 minuten leestijd
Managementboek denkt voortdurend na over hoe kennis anders en beter overgebracht kan worden. Een boek is nog altijd een fantastisch medium, maar soms zijn andere leervormen of media nog krachtiger. De Managementboek Academy organiseert al ruim 6 jaar masterclasses, seminars en workshops. Nu wordt de eerste stap gezet in de wereld van e-learning met de online training Active Lean.
opinie
Internet en social media
27 oktober 2016
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Adrie Dolman is agile coach en eigenaar van Adapt2Value. Hij helpt bedrijven met agile innoveren, concurreren en excelleren. Onlangs verscheen zijn boek Agile Marketing, dat genomineerd is voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2016. Hij vertelt over zijn top 3.
interview
Algemeen management
24 oktober 2016
Ger Post
5-7 minuten leestijd
Neuropsycholoog Elke Geraerts schreef onlangs het boek Het nieuwe mentaal – hoe lef je op weg zet naar geluk en succes. ‘We moeten veel beter bij onszelf aanvoelen wanneer we goed gefocust zijn en wanneer niet.’
nieuws
Ondernemen
20 oktober 2016
Bertrand Weegenaar
4-5 minuten leestijd
Het is herfst. De tijd van bockbier, Beaujolais Primeur, en reflectie. Om langzaam naar achteren te kijken en strategisch naar voren. Om op de hei de eerste kladversies van 2017 uit te werken. Sinds een aantal jaren komen dan niet de rollen brown paper, sticky notes en stiften, maar de canvassen op tafel.
recensie
Leiderschap
18 oktober 2016
Martin van Staveren
3-5 minuten leestijd
Een boek met warme aanbevelingen van Simon Sinek, Stephen R. Covey en onze eigen Jitske - Deep Democracy - Kramer op de omslag moet wel goed zijn. En dat is ook zo.
column
Organisatiekunde
7 oktober 2016
Martin van Staveren
3-4 minuten leestijd
Sigmund Freud is natuurlijk beroemd als grondlegger van de psychoanalyse. Iets minder bekend is zijn nog steeds actuele cultuurkritiek, zoals verwoord in het essay Das Unbehagen in der Kultur uit 1930.
column
Organisatiekunde
3 oktober 2016
Danielle Braun
3-4 minuten leestijd
Toen ik 18 was begon ik vol overgave aan mijn studie culturele antropologie. Mijn ouders deelden mijn enthousiasme, maar waren ook wat bezorgd. Hoe zou hun dochter ooit haar geld kunnen verdienen met vage rituelen en verhalen van volken ver weg?
column
Organisatiekunde
29 september 2016
Martin van Staveren
4-6 minuten leestijd
Organisaties worden in rap tempo digitaal werkende organisaties. Hierbij gaat het niet alleen om een andere inrichting van systemen. Hele (werk)processen gaan over de kop, met de bijbehorende competenties.
recensie
Organisatiekunde
28 september 2016
Robert Buisman
3-5 minuten leestijd
Met Gamification, de kracht van beleving gaat Horst Streck in op het combineren van elementen, principes en mechanismen uit de game-wereld de echte wereld. Specifiek gericht op het behalen van resultaten voor organisaties in zowel de commerciële als de not-for-profit-sector.
preview
Organisatiekunde
27 september 2016
Guido van de Wiel
3-4 minuten leestijd
Benieuwd hoe professionals bij Het ABC, ING, Lokalis, Spirit, Vivium, Youké - maar ook bij de Gemeente Zwolle en GGD West-Brabant - omgaan met Nieuw Organiseren? U leest het in Pionieren naar nieuw organiseren. Een preview.
nieuws
Algemeen management
20 september 2016
Bertrand Weegenaar
Patrick Lencioni is auteur van een reeks van fabels en parabels over leiderschap en teamwerken. Titels als De vijf frustraties van teamwork en het recent verschenen De 3 kenmerken van een ideale teamspeler. De kern zijn werk heeft Lencioni een paar jaren geleden beschreven in De beslissende voorsprong Een gezonde organisatie als basis voor duurzaam succes. Geen fabel, wel veel praktijkervaringen.
recensie
Advisering
14 september 2016
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Voor mensen die werken met groepen is Deep democracy van Jitske Kramer een zeer interessant boek. De leidende gedachte is aandacht te schenken aan minderheidsstandpunten. Daarmee raakt het boek een belangrijk en actueel thema, te weten ‘tegenspraak’. Deep Democracy gaat over besluiten die genomen worden en waarbij het minderheidsstandpunt wordt meegenomen in het besluit van de grote groep.