OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Organisatiekunde
Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
Pagina 33 van 1.784 resultaten
recensie
Ondernemen
21 november 2017
Sjors van Leeuwen
6-9 minuten leestijd
Bedrijven moeten sneller, wendbaarder en innovatiever worden om te kunnen overleven. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan zo leert de praktijk, dus hoe pak je dat aan? Eric Ries geeft het antwoord in De Startup Methode: door de organisatie te laten denken en werken als een startup met ondernemerschap op alle lagen in de organisatie als dé succesfactor.
interview
Organisatiekunde
21 november 2017
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
In een bedrijfsklimaat dat zo onzeker is als het onze moeten ondernemingen hun mensen opzwepen om zich continu te blijven ontwikkelen, zegt Harvard-psycholoog Robert Kegan in Een cultuur voor iedereen. Hij pleit voor een Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisatie (BOO), die zich niet zozeer richt op het managen van prestaties, maar op het managen van potentieel. ‘Persoonlijke groei is een waardevoller inkomensbron dan een bonus in de vorm van een BMW.’
recensie
Leiderschap
20 november 2017
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Het is inmiddels bijna tien jaar gelden dat Simon Sinek zich aan de wereld presenteerde met zijn beroemd geworden verhaal over ‘How great leaders inspire action’ (Begin met het Waarom), maar de kern van zijn boodschap lijkt nog weinig van haar kracht te hebben ingeboet. Duurzame meerwaardecreatie begint niet met ‘what’, maar met ‘why’: dat is de slogan waarmee sindsdien heel wat strategieconsultants geprobeerd hebben hun klanten tot een andere visie op corporate succes te verleiden.
column
Organisatiekunde
17 november 2017
Roelien Dekker
4-6 minuten leestijd
Miljoenen vrouwen delen met gebruik van de hashtag #MeToo of #IkOok hun ervaringen met seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding. Ze leggen daarmee ongenadig de vinger op de uitwassen van de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
preview
Algemeen management
17 november 2017
Justin van Lopik
3-4 minuten leestijd
Duitsland en het Duitse leger verloren twee achtereenvolgende oorlogen. De conclusie die veelal wordt getrokken is dat het Duitse leger niet was opgewassen tegen zijn tegenstanders waardoor ze het onderspit wel moest delven.
nieuws
Marketing
16 november 2017
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Managementboeken moeten een goed gedegen verhaal vertellen, liefst waar we als lezer wat mee kunnen in de eigen (organisatie)praktijk. De inhoud, daar gaat het toch om.
recensie
Organisatiekunde
14 november 2017
Han van der Pool
2-3 minuten leestijd
Ik vind Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties een prachtig boek en een aanrader voor managers en consultants. Het boek is een waardig vervolg op het in 2014 door de Orde van Organisatieadviseurs bekroonde boek Verwaarloosde organisaties.
recensie
Organisatiekunde
13 november 2017
Joost Naafs
3-4 minuten leestijd
De auteurs van Toeschouwer of toezichthouder?, Rolf Robbe en Albert Verhoeff, geven in hun boek talloze vragen en antwoorden rond thema’s die spelen binnen RvT’s en RvC’s.
recensie
Leiderschap
13 november 2017
José Otte
4-5 minuten leestijd
Na het boek Start with Why en de online cursus die Simon Sinek ontwikkelde om je te helpen bij het ontdekken van je Why is er nu ook het ‘cursusboek’. Het is een hands-on, stap-voor-stap uitleg geworden die iedereen kan gebruiken om zijn of haar Why te vinden.
preview
Organisatiekunde
8 november 2017
Math Hoenen
2-3 minuten leestijd
Ik ben ervan overtuigd dat top performance organisaties over een unieke en sterke cultuur beschikken. In mijn boek Organisatiecultuur bepaalt resultaat wordt niet alleen beschreven wat organisatiecultuur beïnvloedt, maar ook hoe het ultieme, een top performance organisatie kan worden bereikt.
nieuws
Organisatiekunde
4 november 2017
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Lange tijd is de circulaire economie het domein van idealisten geweest, maar daar komt zo langzamerhand verandering in. De Stichting Management Studies heeft een boek uitgebracht met de best practices van 32 organisaties, van grote ondernemingen tot veelbelovende startups.
recensie
Organisatiekunde
3 november 2017
Nico Jong
2-3 minuten leestijd
Iedereen in een gevestigde bureaucratie kan erover meepraten: we leven in een wereld waarin we alles in de gaten moeten houden en alles willen beheersen. Vaak leidt dat tot onmacht, ongemak en weerstand. Van beroepseer tot beroepszeer.
interview
Organisatiekunde
2 november 2017
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Dick Theisens schreef drie kloeke boeken over Lean en Six Sigma, die inmiddels wereldwijd worden gebruikt voor certificeringsprogramma’s van vooraanstaande opleidingsinstituten. Theisens, directeur van Symbol BV en Master Black Belt, leerde de technieken in de praktijk en besloot zich later in de theorie te verdiepen. ‘De grootste verbetermogelijkheden liggen bij organisaties waar het management het hardst roept dat het al heel goed loopt.’
recensie
Organisatiekunde
2 november 2017
Jan Hoogstra
5-7 minuten leestijd
In de zorgbranche, waar ik veel werkzaamheden verricht, wordt veel gesproken over zelfsturende teams, de bedoeling en het verminderen van regeldruk. Het nieuwe boek van Wouter Hart Anders Vasthouden, 9 sleutels voor het werken vanuit de bedoeling sluit daar precies bij aan. Het geeft praktische tips en legt de vinger op de zere plek: waarom doen we dingen zoals ze ooit zijn ontstaan?
column
Leiderschap
1 november 2017
Kjeld Aij
1-2 minuten leestijd
Het concept van 'de alleswetende baas', die vertelt hoe iemand anders zijn werk moet doen, is aan het vervagen. Bij leidinggeven draait het steeds meer om verbinding en gelijkwaardigheid. Hoe pas je je rol hierop aan?
interview
Non-profit
31 oktober 2017
Paul Groothengel
8-11 minuten leestijd
Wouter Hart brak vijf jaar geleden door met zijn bestseller Verdraaide organisaties. Hij adviseerde talloze organisaties in het werken ‘vanuit de bedoeling’. Dat bleek in praktijk lang niet eenvoudig. Daarom schreef hij een vervolg: Anders Vasthouden, 9 sleutels voor het werken vanuit de bedoeling.
recensie
Non-profit
30 oktober 2017
Peter de Roode
4-5 minuten leestijd
Ontketen vernieuwing! is een uitstekende opvolger van Doorbreek de cirkel! waarin Arend Ardon afrekent met de traditionele vormen van verandering.
nieuws
Algemeen management
27 oktober 2017
Bert Peene
1-2 minuten leestijd
In zijn boek Verwaarloosde organisaties. Introductie van een nieuw concept voor organisatieprofessionals (uit 2011) introduceerde Joost Kampen de theorie van de verwaarloosde organisaties.
interview
Non-profit
27 oktober 2017
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
Arend Ardon, sociaalpsycholoog annex bedrijfskundige, zette zichzelf in korte tijd als managementauteur op de kaart met twee populaire boeken. Sindsdien is hij een veelgevraagd spreker op congressen en seminars. Aan een derde boek is hij nog niet toe gekomen, want de klanten uit zijn adviespraktijk gaan voor. Maar ideeën heeft hij te over, zowel vakmatig als wetenschappelijk.
column
Organisatiekunde
26 oktober 2017
Martin van Staveren
1-2 minuten leestijd
Wat als de met regelmaat voorkomende schietpartijen in de VS als een volksgezondheidscrisis worden beschouwd?